19. november 2011

- Og det var lige den der AND vi kom fra...


Et lille hurtigt og forsinket indlæg med vores Mortens Aften menu. Det er dog en menu som vi også elsker på andre tider af året end netop d. 10. nov.

Som skrevet mere om hér så stod menuen på:

Rosastegt andebryst
Salat med bl.a. perlespelt
Kold sauce/dressing




Andebrysterne krydres med Maldon og friskkværnet peber. Steges først på skindsiden, vendes og steges yderligere et par min. Vi sigter altid efter et rosa resultat.

Samtidig med brysterne ligger og hygger sig, kommer et par tynde skiver bacon på panden. Steges til de er gylde og sprøde. De skal bruges til salaten.

Salaten består af 1/2 savoykål, 6 clementiner, 3 Ingrid Marie æbler, en god portion speltkerner, et par meget store håndfulde græskarkerner og 2 skiver bacon.

Kålen skæres i fine strimler. Æbler med skræl skæres i tynde skiver. 3 clementiner pilles i både. Saften af de sidste 3 presses og smages til med lidt salt, hvid peber og friskkværnet chiliflager, og hældes ud over. Lad trække en lille halv times tid. Men har du ikke tid - så lad den bare trække mens speltkernerne koges.

Andefedten hældes fra panden så der lige er et par dråber tilbage. Græskarkernerne ristes gyldne i andefedten. Det stegte, afdryppede, bacon, fra før, knuses.

Speltkernerne koges al dente i velsaltet vand. De må endelig ikke være for udkogte.
Saml salaten mens speltkernerne endnu er lune.

Sauce får vi jo sjældent. Mest juleaften og når vi en sjælden gang "trænger".

Derimod, så elsker vi avocadomos som det saucede islæt.

Denne her mos spiser vi til både morgenmad, frokost, aftensmad og bare fordi!

Modne avocado moses og blandes med lidt god olie, masser af frisk citron- eller limesaft samt salt og chili.

_____

- Vores idé til en god Mortens Aften, juleaften, Thors aften eller når du er lækkersulten for alvor.

_____

Salaten var måske til 4 - 6 pers. men vi åd næsten det hele. Og vi var bare to den aften. Den smager fantastisk, er godt mættende og så elsker vi de sprøde græskarkerner med et snært af and. Sublimt.


Mange gode hilsner
Maj


10. november 2011

Når gås blir til and og Mortens aften blir til Majs aften :-)

Mortens aften. Jo jo. Men det kunne også være Majs aften. Hehe...

I aften skal vi ha rosastegt andebryst med en dejlig frisk salat af savoykål, appelsin, æbler, perlespelt og ristet græskarkerner. Hertil laver vi nok en kold sauce på creme f. og avocado med et twist af lime og chili.



Sidste år lavede vi disse 3 x and  og med lækkert alternativt tilbehør. Det er faktisk sådan vi foretrækker and. Juleaften er dog en undtagelse. Der er det både med æbler, svesker og en ren andesauce.

Hvad skal I ha i aften og hvordan foretrækker I jeres and?


God Mortens Aften derude...


Mange gode hilsner
Maj

...

5. november 2011

Lørdagsmorgenmad









God morgenmad en skøn solrig lørdag morgen/formiddag.

Gulerødder i tynde stave, Wasa Sport med emmenthaler og min hjemmelavede kvædegelé med chili og lime. Og en god kop kaffe. Så kan det næsten ikke blive bedre.

God lørdag derude...

Mange gode hilsner
Maj

4. november 2011

Kvædegelé med chili og lime



Det er sæson for kvæder. En tid jeg glæder mig meget til. For jeg elsker kvæder. Både i det søde men også det salte køkken.

Kvæder kan være svære at få fat på - hvis man altså ikke lige har dem i baghaven. Men de fleste etniske grønthandlere har dem gudskelov. Og tak for det :-)


HER KAN DU LÆSE MERE OM KVÆDER


Forleden købte jeg bare 4 kvæder. I første omgang. Men de vejer til gengæld også et halvt kilo stykket!

De skal forvandles til gelé, marmelade, kompot, the, gastrik m.m. Og så skal jeg da også lige bage snegle med kvæder. Det er den skønne Katja der har inspireret mig. Du finder hendes opskrift lige HER.

Jeg har selv bagt KARDEMOMMESNURRER  lidt efter Meyers opskrift. Hans bog Meyers Bageri købte jeg i marts 2010. Til fuld pris i øvrigt. Nu kan den fås for under en hund. Jeg kan kun anbefale bogen.

Nå men,- tilbage til kvæderne ;-)

I går kogte jeg en enkelt kvæde. For i dag skulle det forvandles til gelé. Og hvilken vidunderlig gelé.

Grundopskriften kan du finde i "den grønne syltebog". En anden uundværlig lille sag.


Til ca. 4,5 dl. ren kvædesaft har jeg brugt flg.:

Ca. 400 gr. sukker ( jeg er og bliver en "på slump-pige" ) så det kan være du skal tilsætte lidt mere.
1 mellemstor tørret chili
Skal af en øko. lime, skåret i fine fine strimler
Et skvæt limesaft

Når kvædestykkerne har dryppet af natten over hældes saften i en gryde og koges op. Sukker, fintstrimlet chili og lime plus saft tilsættes. Koger videre, ved middel varme i små 10-15 min., og når dråberne falder tungt er geléen færdig. Konsistens skal være som sirup.

Hældes på atamonskyllet glas og stilles til afkøling til næste dag. Derefter låg på og på køl.

Gelén skal bl.a. bruges til gode kødretter, f.eks. kylling eller gris men også ovenpå en god emmenthaler.

Geléen er frisk, sød og med en lang og dejlig stærk eftersmag. Og så smager den selvfølgelig også af kvæder. Dejlig aromatisk og uden sammenligning. 


God November...


Mange gode hilsner
Maj


NB!
Geléen blev lidt tynd - så i dag kogte jeg den op igen og tilsatte lidt ekstra sukker og lod simre en små 10-15 min. ekstra. Tilsatte yderligere fintstrimlet øko. lime da geléen var kølet lidt af. På den måde smager limen mere igennem. Super super.

...

28. oktober 2011

Græskarsirup - et genbrugsindlæg!

Så er det atter græskartid. Og dermed også tid til f.eks. græskarsirup.

Lækker hjemmelavet og vidunderlig sirup. Til både det søde og det salte køkken.



Fortsat god oktober og mange gode hilsner
Maj

22. juli 2011

Pocheret kalkunrulle med intens svampesouffléfars, pikant granatæblesauce og wakame-salat.



Kan man forvandle et stykke kalkunbryst til en delikatesse? Ja, det kan man sagtens.

Her i huset elsker vi kalkunbryst. Og tilberedt på alle mulige måder. En af de foretrukne er kalkunrulle. Fyldt med lækkerier. Alle mulige og umulige lækkerier.

Forleden havde jeg lyst til, at lege med en souffléfars - med intens svampesmag. Og det var godt! Rigtig godt. - Også dagen efter.

Til kalkunrullen ska du bl.a. bruge:

1 stk. fersk kalkunbryst
Dehydreret svampe ( hér østershatte og champignon )
Morkler
Æg
Lidt god olie ( fløde kan også bruges )
Salt og peber

Rens kalkunbrystet for fedt, hinder og div. sener m.m. Så skærer jeg ganske enkelt brystet til - så jeg får et plant stykke der er lige tykt eller tyndt over det hele. Får også et par slag med kødhammeren. Alle de små rester bruges til souffléfarsen.



Resten af kalkunbrystet blir skåret i strimler til f.ex shawarma. Mere herom i næste indlæg hér på bloggen :-)

Smid kalkunkød i foodprocessor eller minihakker og kør til fin fin konsistens. Så blandes æg (1 stk.), lidt olie, salt/peber og en god portion dehydreret svampe ( forvandlet til svampestøv ) sammen med kalkunkødet. Der skal rigtig meget svampestøv til at gi en intens smag. Igen så er det hele lavet på slump - men smag dig frem. Lav en lille prøvedelle. Konsistens som en let frikadellefars.

Så finthakker jeg en god portion af de her små lækre svampe, som ja - ligner små hjerner - og blander i farsen. Morklerne har jeg købt i Sverige. De skal skylles godt for jord og andre urenheder.










Farsen smøres på kalkunbrystet -


Snøres -



Og pakkes stramt ind i film. Så får det lov til at ligge på køl et par timer. Tag kødet ud et lille stykke tid før tilberedning.

Kalkunrullen puttede jeg i en frysepose der også kan tåle at komme i micro'en. Så blir den pocheret i ca. 30-40 min. eller til en kernetemp. på ca. 70 gr. Kalkunkød må endelig ikke tilberedes i for lang tid ellers ender man med et tørt og kedeligt resultat.

Kalkunrullen befries for pose, film og madsnor og hviler en små 10 min.

Imens har jeg lavet en lille - men lækker og pikant portion granatæblesauce. Tag det meste af indholdet af et granatæble - og kun kernerne ( jeg havde fået købt den lidt sure udgave ), blend og si saften fra. Bland saften med lidt ægte piskefløde ( ingen erstatningsprodukter hér i huset ), lidt granatæblesirup, salt og lidt peber. Kog ind til en cremet konsistens. Nå ja... Der var også lidt sky fra kalkunrullen - som også kom i saucen. Intet går til spilde.

De smukke og velsmagende kalkunskiver blev serveret på en bund af letdampede sukkerærter, tagliolini al dente og et par spiseskeer af den pikante mørkebeige sauce. Købt wakame-salat ( havalger med sesam og soya ) blev blandet med de lidt sure og syrlige men friske granatæblekerner. Et perfekt match der virkelig kan anbefales.

- Så ja! Et simpelt kalkunbryst kan virkelig ende som en delikatesse. Alle ingredienser passede perfekt sammen ( vi har måske også lidt crazy smagsløg ;-) ) og er røget ind på top5 over favoritretter.

Prøøøøøv og har du spørgsmål - så kom endelig med dem.

______________

Og så lige et enkelt foto af frokosten dagen efter :-)


Tynde skiver - køkkentempereret - kalkunrulle, wakame med frisk nektarin og forårsløg samt lidt lun tagliolini med blomster af gourmet pelargonien Fragrans.


Velbekomme!


Mange gode hilsner og god madweekend
Maj

...

20. juli 2011

Værste tørke i 60 år! Hjælp det afrikanske folk.

Over 10 millioner mennesker sulter lige nu i det østlige Afrika på grund af den værste tørke der er set i 60 år.
Alle afgrøder er svitset bort af solens ubarmhjertelig stråler – og håbet om en høst i den nære fremtid er væk.
Befolkningen står på kanten af en hungersnød. Underernæring, sygdom og død kan blive den grusomme virkelighed, hvis vi ikke gør noget nu.

Du kan hjælpe med min. 50,- kr. hér.


























Vi har alle råd til at hjælpe andre mennesker i nød!


Mange gode hilsner
Maj
...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...