4. november 2011

Kvædegelé med chili og lime



Det er sæson for kvæder. En tid jeg glæder mig meget til. For jeg elsker kvæder. Både i det søde men også det salte køkken.

Kvæder kan være svære at få fat på - hvis man altså ikke lige har dem i baghaven. Men de fleste etniske grønthandlere har dem gudskelov. Og tak for det :-)


HER KAN DU LÆSE MERE OM KVÆDER


Forleden købte jeg bare 4 kvæder. I første omgang. Men de vejer til gengæld også et halvt kilo stykket!

De skal forvandles til gelé, marmelade, kompot, the, gastrik m.m. Og så skal jeg da også lige bage snegle med kvæder. Det er den skønne Katja der har inspireret mig. Du finder hendes opskrift lige HER.

Jeg har selv bagt KARDEMOMMESNURRER  lidt efter Meyers opskrift. Hans bog Meyers Bageri købte jeg i marts 2010. Til fuld pris i øvrigt. Nu kan den fås for under en hund. Jeg kan kun anbefale bogen.

Nå men,- tilbage til kvæderne ;-)

I går kogte jeg en enkelt kvæde. For i dag skulle det forvandles til gelé. Og hvilken vidunderlig gelé.

Grundopskriften kan du finde i "den grønne syltebog". En anden uundværlig lille sag.


Til ca. 4,5 dl. ren kvædesaft har jeg brugt flg.:

Ca. 400 gr. sukker ( jeg er og bliver en "på slump-pige" ) så det kan være du skal tilsætte lidt mere.
1 mellemstor tørret chili
Skal af en øko. lime, skåret i fine fine strimler
Et skvæt limesaft

Når kvædestykkerne har dryppet af natten over hældes saften i en gryde og koges op. Sukker, fintstrimlet chili og lime plus saft tilsættes. Koger videre, ved middel varme i små 10-15 min., og når dråberne falder tungt er geléen færdig. Konsistens skal være som sirup.

Hældes på atamonskyllet glas og stilles til afkøling til næste dag. Derefter låg på og på køl.

Gelén skal bl.a. bruges til gode kødretter, f.eks. kylling eller gris men også ovenpå en god emmenthaler.

Geléen er frisk, sød og med en lang og dejlig stærk eftersmag. Og så smager den selvfølgelig også af kvæder. Dejlig aromatisk og uden sammenligning. 


God November...


Mange gode hilsner
Maj


NB!
Geléen blev lidt tynd - så i dag kogte jeg den op igen og tilsatte lidt ekstra sukker og lod simre en små 10-15 min. ekstra. Tilsatte yderligere fintstrimlet øko. lime da geléen var kølet lidt af. På den måde smager limen mere igennem. Super super.

...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...